Mbyllen mbi 15 miniera në Martanesh. – Albania Sot

Mbyllen mbi 15 miniera në Martanesh.

30 Janar 2016, Albania SOT -Në zonën e Martaneshit janë rreth 150 miniera që nxjerrin e tregtojnë krom. Për shkak të uljes së çmimeve dhe barrës së rende të taksave mbi 10% e tyre kanë mbyllur aktivitetin. 
Rakip Koka, një prej sipërmarrësve në këtë zonë, tregon se te tjera kompani po ulin investimet, e nivelin e nxjerrjes se kromit
Ulja e çmimeve me gati 70% në treg, ka nxjerrë në pah edhe prolemin e taksave. Sipermarresit kane kerkuar se fundi te rishikohet perllogaritja e rentes minerare. Aktualisht ajo llogarit mbi nje çmim reference me te larte se cmimi i tregut, mbi çmimin perfundimtar, ku perfshihet dhe TVSH. Ne sasite e tregtuara nuk hiqet as minveli i lageshtise, i cili ne dimer arrin ne 10%. Per te gjitha keto aresye sipas tregtareve renta kalon nga 6% e çmimit ne 9%.
Shkrutimi i vendeve te punes ne miniera kane filluar dukshem qe nga shtaotri i vitit te kaluar, kur 300 punonjes te kompanise se bakrit Beralb, u detyruan te kthehen ne shtepi.
Prej kesaj periudhe edhe kompanite e nxjerrjes se naftes vleresohet te kene pushuar rreth 500 punonjes. 
                                           Të tjera parashikojnë të përgjysmojnë aktivitetin.
Loading...
Copy

About admin

Check Also

BB: Nafta, energjia dhe ushqimet do vazhdojnë rënien

Banka Botërore parashikon se, çmimet e naftës por edhe ato të ushqimeve në tregjet globale …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *